Met hem als artistiek leider verwierf het ‘Jazz Orchestra of the Concertgebouw’ (JOC vanaf 1999) een unieke sound, een Edison, een maandelijkse radio uitzending vanuit het BIMhuis, een stabiele bezetting en wereldtournees. Daarvoor leidde hij zijn “ Netherlands Concert Jazz Band’ (1986-1991) op bestaande uit de beste Nederlandse jazzmusici in die jaren.

Henk Meutgeert arrangeert vrijwel altijd zelf en heeft de nodige composities op zijn naam staan. Daarnaast maakte hij ontelbare arrangementen en composities voor andere orkesten en ensembles, films en individuele musici. Zo bouwde hij een indrukwekkende muziekbibliotheek met eigen werk op. Wereldwijd bestaat er belangstelling voor zijn elegante arrangementen en composities. Zijn opdrachtgevers vertrouwen er op dat hij bestaande muziek op originele wijze omzet voor de gewenste bezetting, zodanig dat het interessant is voor alle musici en, natuurlijk, voor het publiek.

Henk beperkte zich nooit tot één muziekstijl, wel tot de vrijheid om jazz, klassiek en wereld muziek te integreren. Veel hedendaagse muziek is geïnspireerd door klassieke muziek. Dat illustreerde hij bijvoorbeeld door het publiek te laten genieten het van de Prelude in E mineur van Chopin die overgaat in How Insensitive van Antonio Carlos Jobim en een jazz uitvoering van The Flying Dutchman van Richard Wagner Het zit bij het repertoire van het ook pas opgerichte, ‘Henk Meutgeert Quartet’, waar hijzelf weer glanst aan de piano.

Henk Meutgeert, Peter Beets

 

Als pianist is het allemaal begonnen. Nog studerend aan het conservatorium van Zwolle, werd Henk Meutgeert gevraagd als vaste pianist bij Avro’s big band ‘The Skymasters’. Hij begeleidde jaren talloze beroemde jazzmusici en zangers, onder meer tijdens het wekelijkse live radioprogramma Swingtime vanuit het legendarische jazzcafé in Laren.

Vanaf 1984 arrangeerde hij ook voor The Skymasters . In die periode was hij ook één van de oprichters van de eerste jazzafdeling in Nederland bij het conservatorium in Zwolle. Hij is zeer betrokken bij de ontwikkeling van jonge musici en gaf ook jaren les aan de conservatoria in Zwolle en Groningen. De JOC-musici waren bij de start ook jong. Nu spelen bij de ´Peter Beets-Henk Meutgeert Big Band´ de huidige aanstormende talenten mee.

Voor zijn verdiensten voor de jazz muziek in binnen- en buitenland, ontving Meutgeert prestigieuze onderscheidingen: in 1998 de ‘Peter Schilperoort Award’, in 1999 de ‘Bird Award van het North Sea Jazz Festival’ en in 2015 als eerste Nederlander de ‘Concertgebouw Jazz Award’. In 2011 ontving het JOC een Edison voor de met Peter Beets als solist en Henk Meutgeert als dirigent/arrangeur.

Henk Meutgeert ontvangt Concertgebouw Jazz Award

Henk Meutgeert ontvangt de Concertgebouw Jazz Award van de directeur van het Concertgebouw Amsterdam Simon Reinink

.