Cloud Nine, TivoliVredenburg Utrecht

More info

Peter Beets & Henk Meutgeert New Jazz Orchestra speelt Charlie Parker feat. Maarten Hogenhuis & Jasper van Damme

Door middel van zijn zeer grondige kennis van klassieke muziek (naast Chopin, Bach en Mozart, bijvoorbeeld ook Strawinsky) en zijn stevige wortels in het Afrikaanse culturele erfgoed heeft de Afro-Amerikaanse muzikant Charlie Parker de revolutionaire. versmelting van Europese muziek met Afrikaanse muziek in één klap tot in de kleinste details uitgekristalliseerd en tot de grootst mogelijke hoogte gebracht, in een welhaast perfecte balans. Het moment is aangebroken om dit feit hernieuwde aandacht te schenken, zeker nu er een nieuwe generatie jazzmusici en -publiek zich aandient.

Henk Meutgeert en Peter Beets willen met dit programma aansturen op een hernieuwde balans (en experimenten met deze balans) tussen Afrikaanse en Europese kenmerken, zoals die origineel in de jazz is ontstaan. Zoals Bach zijn muziek doorleefde na zijn dood, evenals die van Chopin en Mozart, zijn ook Parker’s innovaties na zijn leven altijd actueel gebleven. Daarom staat er ook op zijn grafsteen: Bird lives!

Categories: History