Bimhuis, Amsterdam

More info

Charlie Parker 100

Peter Beets & The Henk Meutgeert New Jazz Orchestra ft. Maarten Hogenhuis & Jasper van Damme

Toonaangevend jazzorkest viert het 100ste geboortejaar van jazzicoon en saxofoonmaestro Charlie ‘Bird’ Parker, met uitmuntende solisten onder wie speciale gast Maarten Hogenhuis op altsax.

29 augustus aanstaande is het precies 100 jaar geleden dat Charlie Parker geboren werd. De schoonheid en genialiteit van zijn composities en saxofoonspel worden gevierd door het New Jazz Orchestra van dirigent/arrangeur Henk Meutgeert, met wereldpianist Peter Beets. Solisten zijn drie Nederlanders die uitblinken op altsaxofoon, het instrument dat zo virtuoos bespeeld werd door Parker; Mo van der Does en Jasper van Damme maken deel uit van het orkest en gastsolist Maarten Hogenhuis is bekend van diverse bands, waaronder BRUUT!

In zijn saxofoonspel wist Charlie Parker de noten zo vloeiend met elkaar te verbinden dat hij kon klinken als een blueszanger. Zijn grondige kennis van klassieke muziek van componisten als Chopin, Bach en Mozart, maar ook van Stravinsky, bracht hij perfect samen met zijn Afro-Amerikaanse achtergrond. Jazz bevatte al klassieke, Europese en Afrikaanse elementen, maar net als Bach ontsteeg Parker zijn tijdgenoten; al tijdens zijn leven werd er naar hem gekeken als genie en ziener. De schoonheid van zijn kunst blijkt alleen al uit zijn gedetailleerde handgeschreven partituren.

Henk Meutgeert staat bekend als een dynamische bandleider en energieke arrangeur, en Peter Beets als een pianist die met zijn geraffineerde swing een heel orkest ‘meeneemt’. Hun jarenlange samenwerking is zeer vruchtbaar. Dat uitte zich in 2010 toen zij samen een Edison kregen voor Blues for the Date. Dit album, dat in het BIMHUIS werd opgenomen met het Jazz Orchestra of The Concertgebouw, bevat uitsluitend composities van Beets en werd samengesteld, gedirigeerd en gearrangeerd door Meutgeert. Het album werd uitgeroepen tot een van de vijf beste ‘large ensemble albums’ van 2010 door All About Jazz.

In januari 2020 verscheen het eerste album van Peter Beets & The Henk Meutgeert New Jazz Orchestra, getiteld The Flying Dutchman.

Categories: History